DIDMENINĖ PREKYBA MAISTO PRIEDAIS

Maisto priedai

 

UAB "RIPOSANTAS" siūlo Jums itin platų asortimentą įvairių maisto priedų, kurie plačiai naudojami įvairiose maisto pramonės srityse, tokiose kaip konditerija, kulinarija, daržovių ir vaisių perdirbimas, žuvies, pieno bei mėsos produktų gamyba ir t.t.

Europos Sąjungoje kiekvienam leidžiamam naudoti maisto priedui yra suteikiama E raidė ir 3-4 skaitmenų numeris. Tai reiškia, kad patikrinta minėtos medžiagos sauga, nustatyti jos grynumo kriterijai (specifikacijos), o šio maisto priedo vartojimas nustatytomis sąlygomis nekelia grėsmės vartotojų sveikatai. Žemiau pateikiame Jums maisto priedų sąrašą bei jų kokybės specifikacijas. Išsirinkę Jus dominantį produktą dėl kainų arba išsamesnės informacijos galite kreiptis paspaudę čia.

 

Maisto priedo pavadinimas, E numeris, aprašymas, specifikacija:

Acto rūgštis 80% maistinė, esencija E260

Acto rūgštis maistinė - esencija, yra viena iš labiausiai paplitusių rūgščių, naudojamų maisto pramonėje ir namų ūkyje. Tai bespalvis aštraus kvapo skystis, kuris neribotai maišosi kartu su vandeniu, sudarydamas įvairių koncentracijų tirpalus. Vienas iš jų – tai 9 % tirpalas, vadinamas actu. Acto rūgštis plačiai naudojama marinavimui, konservavimui, majonezų ir padažų bei kitų maisto produktų gamybai.  Acto rūgštis 80% maistinė.pdf

 

Acto rūgštis 99,9% maistinė, E260

Dėl savo savybės kristalizuotis jau teigiamose temperatūrose 99,9% acto rūgštis kitaip dar vadinama „ledine“ arba "esencija" Sudėtingesnės sandėliavimo sąlygos daro ją mažiau paplitusia palyginus su 80%. Acto rūgštis 99,9% maistinė.pdf

 

Aspartamas, E951

Aspartamas – tai dirbtinis cukraus pakaitalas, saldiklis, turintis sudėtyje fenilalanino. Vienas kilogramas aspartamo atitinka apytiksliai 200 kg cukraus. Nors realybėje maisto produktų, turinčių sudėtyje aspartamo, skonis yra lygiai toks pats saldus, tačiau jo cheminė sudėtis yra visiškai nepanaši į cukrų. Aspartamas.pdf

 

Amonio bikarbonatas, E503

Dažniausiai šis maisto priedas naudojamas kaip tešlos kildymo medžiaga sausainių ir duonos kepimo pramonėje. Kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga gali būti naudojamas gėrimų bei pašarų gamyboje. Amonio bikarbonatas.pdf

 

Askorbo rūgštis, E300

Kiti pavadinimai - askorbino rūgštis, vitaminas C, antioksidatorius, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Naudojama  mėsos ir žuvies pramonėje, konditerijoje, vaisių ir daržovių perdirbime siekiant išlaikyti nepakitusią maisto produktų spalvą. Askorbo rūgštis.pdf

 

Citrinų rūgštis, E330

Maistinė citrinos rūgštis naudojama rūgštingumui reguliuoti, skoniui pagerinti o taip pat kaip konservantas. Maisto priedas E330 ypač plačiai naudojamas gaminant gaiviuosius gėrimus bei konditerijos gaminius. Kepiniuose citrinų rūgštis dažnai naudojama kaip vienas iš kepimo miltelių komponentų. Reakcijoje kartu su maistine soda (E500) išsiskiria anglies dioksidas, kuris pagerina tešlos savybes, suteikdamas jai purumo. Citrinų rūgštis maistinė.pdf

Druskos rūgštis maistinė, E507

Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Maisto pramonėje maisto priedas E507 daugiausia naudojamas tam tikrų sirupų ir alkoholinių gėrimų gamyboje. Druskos rūgštis maistinė.pdf

 

Fosforo rūgštis 75%, E338

Maisto pramonėje maistinė fosforo rūgštis naudojama kaip rūgštingumo reguliatorius siekiant suteikti produktams šiek tiek rūgštesnio skonio. Panaudojimo sritys yra labai įvairios - tai gazuotų ir negazuotų gaiviųjų gėrimų, lydytų sūrių bei tam tikrų mėsos produktų gamyba. Dažniausiai naudojamos 75% ir 85% koncentracijos. Fosforo rūgštis 75% maistinė.pdf

 

Fosforo rūgštis 85%, E338

85% fosforo rūgštis turi būti sandėliuojama šiltai, nes jau žemiau 21 oC temperatūroje ji pradeda kristalizuotis. Fosforo rūgštis 85% maistinė.pdf

 

Geriamoji soda, E500

Kiti pavadinimai - natrio bikarbonatas, maistinė soda, natrio rūgštusis karbonatas. Ši medžiaga gamyboje naudojama kaip stabilizatorius ir emulsiklis, o taip pat kaip rūgšties reguliatorius. Natrio bikarbonatas pagerina produktų maišymąsi tarpusavyje iki vientisos masės, suteikia tešlai elastingumo ir minkštumo. Jis plačiai naudojamas duonos kepimo ir konditerijos pramonėje, sauso pieno miltelių, šokolado ir marmelado gamyboje. Natrio bikarbonatas maistinis (geriamoji, maistinė soda).pdf

 

Glicerinas maistinis, E422

Maistinis glicerinas E422 arba dar vadinamas gliceroliu yra plačiai naudojamas konditerijoje, alkoholinių gėrimų gamyboje, šokolado ir saldainių gamyboje. Jame gerai tirpsta kitos produktų sudėtinės dalys. Naudojamas kaip drėgmę išlaikanti medžiaga. Glicerinas (glicerolis) maistinis.pdf

 

Glicinas, E640

Maisto pramonėje glicinas, kitaip vadinamas aminoacto rūštimi, naudojamas kaip gėrimų, dažniausiai alkoholinių gėrimų, skonio ir kvapo stipriklis. Kai kuriuose produktuose glicinas įjungiamas kaip maisto medžiagų nešėjas. Kalcio ir glicino junginys naudojamas gėrimus praturtinti kalciu. Glicinas.pdf

 

Gliukono delta laktonas, E575

Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, tešlos kildymo medžiaga. Naudojamas kaip produktų brandinimo ir spalvos formavimo katalizatorius (dažniausiai mėsos pramonėje), taip pat norint paspartinti žuvies sūdymo ir marinavimo procesus. Gliukono delta laktonas.pdf

 

Gliukozė kristalinė

Gliukozė (dekstrozė) maisto pramonėje naudojama kaip sacharozės pakaitalas. Konditerijoje naudojama minkštų saldainių, desertinio šokolado, tortų ir pyragų gamyboje. Duonos kepimo pramonėje gliukozė pagerina rūgimo procesą, suteikia produktams poringumą ir gerą skonį, lėtina kietumą. Gliukozė (dekstrozė).pdf

 

Gliukozės - fruktozės sirupas

Tai natūralus saldiklis, gaminamas iš kukurūzų ir naudojamas įvairiems maisto produktams, o dažniausiai tai gaiviesiems gėrimams saldinti. Gliukozės - fruktozės sirupas.pdf

 

Guaro derva, E412

Natūralus maisto priedas guar derva (guar guma, guaro guma) E412 – tai stabilizatorius, tirštiklis, gamtinės kilmės sacharidas, gerai tirpstantis vandenyje, sąveikaudamas su kitais hidrokoloidais (metilceliulioze, pektinu, agaru ir kt.), kompleksiškai pagerina įvairių maisto produktų konsistenciją. Guaro derva.pdf

 

Kalcio chloridas, E509

Kalcio chloridas maistinis E509 kaip kietiklis dažniausiai naudojamas kietų sūrių ir varškės gamyboje. Neretai šios medžiagos dedama į daržovių konservus bei į vaisių ir uogų gaminius, siekiant išvengti jų suminkštėjimo. Kalcio chloridas maistinis.pdf

 

Dinatrio difosfatas (pirofosfatas) E450 (i) ir Tetranatrio difosfatas (pirofosfatas), E450 (iii)

Pagrindiniai maisto priedo E 450(i) ir E 450 (ii) vartotojai yra mėsos ir žuvies perdirbimo pramonė. Medžiaga naudojama maltos mėsos, mėsos konservų ir dešrų gamyboje. Viena iš natrio pirofosfatų pagrindinių funkcijų – tai mėsos baltymo tūrio padidinimas. Šie priedai padeda išlaikyti drėgmę, pagerina struktūrą, padidina sultingumą ir galutinio produkto tūrį bei masę. Pirofosfatai taip pat atlieka antioksidantų vaidmenį, siekiant pratęsti galutinių produktų galiojimo terminą. Taip pat šie priedai gali būti naudojami pieno, konditerinių gaminių ir gėrimų gamyboje. Dinatrio pirofosfatas E450 (i).pdf  Tetranatrio pirofosfatas E450 (iii).pdf

 

Kalcio dinatrio EDTA, E385

Maisto pramonėje kalcio dinatrio EDTA naudojama kaip medžiaga, apsauganti nuo metalų oksidacijos, kaip spalvos stabilizatorius, antioksidantas, konservantas. Dažniausiai naudojama gaminant margarinus, konservuotus vaisius ir daržoves. Kalcio dinatrio EDTA.pdf

 

Kalcio laktatas, E327

Naudojamas kaip stabilizatorius ir kietiklis vaisių ir daržovių perdirbimo pramonėje. Kalcio laktatas padidina antioksidantų veiksmingumą, praturtina galutinius maisto produktus kalciu. Kalcio laktatas.pdf

 

Kalcio propionatas, E282

Maisto pramonėje maistinis kalcio propionatas naudojamas kaip konservantas, apsaugantis maistą nuo jame susidarančių bakterijų, grybų ir kitų mikroorganizmų. Dažniausiai šis maisto priedas naudojamas padažų gamyboje, duonos ir konditerijos pramonėje. Kalcio propionatas.pdf

 

Kalio sorbatas, E202

Kadangi šis maisto priedas pasižymi stipriomis antimikrobinėmis savybėmis ir gali sulėtinti arba visiškai sustabdyti pelėsinių grybų augimą maisto produktuose, jis gan greitai išpopuliarėjo maisto produktų gamybos technologijose. Ši cheminė medžiaga naudojama kaip konservantas labai daugelyje maisto produktų gamybos ir paruošimo sričių. Tai ir margarino bei padažų ir majonezo gamyba, ir vaisių bei daržovių konservavimas, konditerija ir t.t. Kalio sorbatas.pdf

 

Ksantano derva, E415

Pagrindinė maisto priedo E415 funkcija – padidinti skysčio klampumą naudojant labai mažas šios maisto priedo dozes (mažiau nei 1%). Skirtingai nuo kitų tirštiklių, ksantano derva, dar kitaip vadinama ksantano guma, išlieka stabili labai plačiame temperatūrų (nuo -18 oC iki 120 oC) ir pH (nuo 2 iki 1 pH) intervale. Dažniausiai E415 aptinkama padažuose ir daržovių salotose. Nors pati savaime ksantano derva nėra emulsiklis, tačiau ji taip pat sėkmingai išsaugo produktų konsistencijos vientisumą. Ksantano derva.pdf

 

Mononatrio glutamatas, E621

Dėl savo gebėjimo užmaskuoti originalų produktų skonį, natrio glutamatas (mononatrio glutamatas) labai plačiai naudojamas maisto pramonėje. Šis maisto priedas pagerina produktų skonio savybes, sustiprindamas liežuvyje esančių receptorių jautrumą. E621 aktyviai naudojamas greito maisto ruošimo, kepimo, įvairių konservuotų maisto produktų, maisto koncentratų, mėsos ir žuvies produktų, pagardų, prieskonių gamyboje. Mononatrio glutamatas.pdf

 

Natrio acetatas, E262, Natrio acetatas trihidratas, E262 (i), Natrio diacetatas, E262 (ii)

Paprastai natrio acetatai naudojami daržovių perdirbime, nes savo poveikiu sušvelnina kartu naudojamos acto rūgšties aštrų skonį. Vis dėlto didesnį populiarumą ši cheminė medžiaga pelno duonos kepimo pramonėje. Mat čia jis naudojamas kaip konservantas, apsaugantis gatavus duonos gaminius nuo taip vadinamos“ bulvinė ligos“. „Bulvinę ligą „sukelia bakterijos, kurių dažniausiai yra kvietiniuose miltuose ir kurios nežūsta net 120 laipsnių temperatūroje. Patamsėja duonos ar batono minkštimas, laužant tįsta lipniais "siūlais", atsiranda nemalonus kvapas. Natrio acetatas E262.pdf    Natrio acetatato trihidratas E262 (i).pdf   Natrio diacetatas E262 (ii).pdf

 

Natrio askorbatas, E301

antioksidatorius.

 

Natrio benzoatas, E211

Natrio benzoatas yra vienas iš stipriausių konservantų, kuris neleidžia atsirasti pelėsiniams grybams ir mielėms, sulėtina oksidacines reakcijas, praktiškai sustabdo fermentų, skaidančių riebalus ir krakmolus, augimą. Šis maisto priedas yra naudojamas maisto pramonėje mėsos, žuvies, margarino, majonezo, padažų ir gėrimų gamyboje, siekiant prailginti šių maisto produktų tinkamumą naudoti maiste. Kadangi natrio benzoatas nėra efektyvus kovoje su bakterijomis, jį galima naudoti kartu su kalio sorbatu arba su pieno rūgštimi. Skirtingai nei kiti konservantai, natrio benzoatas išlaiko savo funkcines savybes kaitinant bei naudojant jį rūgščioje terpėje. Natrio benzoatas maistinis.pdf

 

Natrio metabisulfitas, E223

Natrio metabisulfitas, dar kitaip vadinamas natrio pirosulfitu, plačiai naudojamas kaip antioksidantas, balinimo agentas ir dirbtinis konservantas. Dažniausiai dedamas į vaisių sultis, alkoholinius gėrimus, bulvių produktus, įvairias konservuotas daržoves. Natrio metabisulfitas maistinis.pdf

  

Natrio laktatas, E325

Natrio laktatas plačiai naudojamas duonos kepimo pramonėje tešlai parūgštinti, ko pasekoje duona įgauna jai būdingą rūgštesnį skonį. Taip pat natrio laktatas naudojamas šaldytuose mėsos produktuose, kurie laikome vakuuminėse pakuotėse, nes prailgina jų tinkamumo naudoti laiką. Dažnai naudojamas karamelės, zefyrų ir marmelado gamyboje, nes saugo nuo vandens išgaravimo produkto virinimo ir kaitinimo metu. Natrio laktatas sustiprina kitų antioksidatorių poveikį ir pasireiškia kaip pakankamai gera antibakterinė medžiaga. Natrio laktatas.pdf

 

Nitritinė druska - druska su natrio nitrito priedu E250

Nitritinė druska, dirbtinis konservantas ir spalvos fiksatorius. Naudojama mėsos ir žuvies pramonėje. Nitritinė druska.pdf

 

Pentanatrio trifosfatas ir Pentakalio trifosfatas - E451

Maisto pramonėje trifosfatai E451 naudojami kaip stabilizatoriai, rūgštingumo reguliatoriai, spalvos fiksatoriai, antioksidantai. Jų dedama į makaronus, sausas sriubas, maltos žuvies gaminius bei sirupus. Be to, šis maisto priedas E451 yra plačiai naudojamas vėžiagyvių, šviežios ir šaldytos žuvies perdirbime, duonos ir pyragų kepimo pramonėje. Tačiau pagrindinė šių maisto priedų panaudojimo sritis yra mėsos pramonė. Pentanatrio trifosfatas skatina vandens kaupimąsi mėsos raumenų skaidulose, o tai padidina galutinio produkto masę dvigubai ar net trigubai. Tačiau atšaldant produktus, kurių sudėtyje yra šis maisto priedas, žymiai sumažėja jų apimtis ir konsistencija. Priedas E451 gali būti naudojamas tiek savarankiškai, tiek specialiuose mišiniuose kartu su kitais stabilizatoriais. Pentanatrio trifosfatas.pdf     Pentakalio trifosfatas.pdf

 

Pieno rūgštis 80%, E270

Pieno rūgštis, naudojama maisto produktuose, užkerta kelią pavojingų grybų ir ligas sukeliančių bakterijų dauginimuisi, prailgina maisto produktų tinkamumo vartoti terminus. Būtent dėl šių savo savybių ši medžiaga priskiriama konservantų kategorijai.  Gan plačiai pieno rūgštis naudojama jogurto, majonezo, sūrio, kefyro ir kitų rūgštaus pieno produktų gamyboje, o taip pat alaus ir mėsos produktų gamyboje. Pieno rūgštis.pdf

 

Sorbo rūgštis, E200

Tradiciškai sorbo rūgštis naudojama maisto pramonėje kaip konservantas, siekiant padidinti produktų galiojimo laiką. Šis maisto priedas dedamas į pieno produktus ir sūrius, dešras, kitus mėsos produktus, ikrus. Sorbo rūgštis, arba dar kitai vadinama „sorbininė“ rūgštis naudojama gaiviųjų gėrimų, vaisių ir uogų sulčių, padažų, majonezų, konditerijos gaminių, džemų ir marmeladų gamyboje. Sorbo rūgštis.pdf

 
Trinatrio citratas, E331

Kadangi natrio citrato skonis yra rūgščiai – sūrus, jis dažniausiai naudojamas skonio pagerinimui prieskonių gamyboje. Jį net kartais vadina „rūgščia druska“. Taip pat jis gali būti naudojamas kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga kai kuriuose produktuose, pvz. desertuose želatinos pagrindu, saldainiuose, kavos aparatuose pH sureguliavimui. 

Trinatrio citratas.pdf 

 

Želatina

tirštiklis; 100 bloom; 200-240 bloom. Želatina.pdf

 

Neradote Jus dominančio maisto priedo?

Tuomet kreipkitės į mus ir mes stengsimės surasti bei pasiūlyti Jums reikiamą žaliavą žemiausia kaina.

tel. +370 (699) 67052; +370 (685) 60755